Serieus spelen

Wat is spelen?

In de meeste artikelen en boeken over spelen worden maar weinig definities van spelen gegeven, want wat voor de één spelen is hoeft voor de ander dit niet te zijn. Een definitie die Johan Huisinga al gaf, vrij vertaald:
“Een vrije bezigheid die geheel bewust buiten het ‘gewone leven’ staat als zijnde ‘niet serieus’, maar tegelijkertijd de speler intens en totaal opslurpt.”
Spelen verloopt vaak binnen eigen grenzen van tijd en ruimte en volgens vaste regels van de spelers. Spelen bevordert de vorming van sociale ontwikkeling.

Eigenschappen van spelen

De oprichter van The National Institute for Play, Stuart Brown (M.D.) gaf in het boek “play” zeven eigenschappen van spelen om spelen een definitie te geven tijdens een presentatie aan ingenieurs.

1

Onzichtbaar nut

Veel mensen denken dat spelen nutteloos is, omdat zij denken dat het geel doel dient. Juist met spelen leren we vaardigheden die in de toekomst nodig kunnen zijn.

2

Vrijwillig

Echt spelen wordt niet opgelegd door anderen. Je speelt omdat je dat wilt. Spelen vervult een niet bestaande behoefte.

3

Aanstekelijk

Spelen werkt aanstekelijk. Je wordt er enthousiast van. Als je anderen ziet spelen wil je graag mee doen. Wanneer je iets leuk vindt ga je helemaal mee in het spel en is het onlosmakelijk verbonden met andere eigenschappen.

4

Zelfbewustzijn

Tijdens het spelen vergeten we vaak wie en waar we zijn, we kunnen ons in andere situaties en gedaantes verplaatsen. We maken ons tijdens het spelen niet druk om andere zaken.

5

Tijd vliegt

We zijn echt bezig met het spelen. Net zoals bij het verminderd zelfbewustzijn, zijn we ook minder bewust van de tijd. En wordt de tijd dan ook vaak vergeten, of lijkt door het spelen dat de tijd vliegt.

6

Improvisatie

Wanneer we aan het spelen zijn, improviseren we graag. We proberen vaker wat, gokken op een toevalstreffer. Regels kunnen veranderen, het kader van het spel staat niet vast. We voegen vaak, op de eerste oogopslag irrelevante elementen toe aan het spel.

7

Continue verlangen

We willen graag blijven spelen. Denk aan de reactie van kinderen wanneer zij midden in een spel zitten en ze geroepen worden om te komen eten.

Spelen met je hersenen

De kracht van spelen

Spelen associëren we te vaak met kinderen. Maar spelen is belangrijk voor jong en oud, Ook dieren spelen. Want met spelen leer je vrij van gevaren, vaardigheden die later nodig kunnen zijn. Met spelen vorm je de hersenen, vergroot je je inlevingsvermogen en het stimuleert de geest. Het is het tegenovergestelde van verveling.

Maar waarom stoppen we met spelen naar mate we ouder worden, want voor mensen kunnen het creëren van dergelijke simulaties het meest waardevolle voordeel zijn van spel. In het spel kunnen we ons situaties voorstellen en ervaren die we nog nooit zijn tegengekomen en waarvan we juist kunnen leren. We kunnen mogelijkheden creëren die nooit hebben bestaan, maar in de toekomst wel kunnen ontstaan. Met spelen leggen we nieuwe cognitieve verbanden die hun weg vinden naar ons dagelijks leven. We kunnen lessen en vaardigheden leren zonder direct risico te lopen.

Spelen met LEGO®

Spelen met LEGO®

Met LEGO® kan je alles maken. Tel daarbij dikke 90 jaar ervaring in goed spelen op, want dat is wat LEGO® letterlijk in het Deens betekent. Daarbovenop heeft LEGO® aantrekkelijke sets ontwikkeld voor gebruik in het onderwijs en sets speciaal om serieus mee te spelen in het zakelijke leven. LEGO® Education is de lijn speciaal voor het onderwijs. Leren wordt leuk, doelgericht en treffend. LEGO® SERIOUS PLAY® is de succesvolle methode om vragen, op elk gebied aan te pakken, visueel te maken en op een aantrekkelijke manier op te lossen.

Contact opnemen

Nieuwsgierig?

Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies of meer informatie over de mogelijkheden.

Quotes

“Spelen is een bezigheid die men niet ernstig genoeg kan nemen.”​

Jacques-Yves Cousteau

"Je ontdekt meer over een persoon in een uur spel dan in één jaar conversatie."

Plato

"We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen."

George Bernard Shaw

"Creativiteit is intelligentie dat aan het spelen is." "Spelen is de puurste vorm van onderzoek."

Albert Einstein

“Het is een teken van een ontwikkelde geest om met een gedachte te kunnen spelen zonder die te accepteren.”

Aristoteles

Bron: Google – LEGO Foundation – National Institute for Play – ‘Play’ geschreven door Stuart Brown, M.D. en ‘Homo Ludens’ geschreven door Johan Huizinga.