Serieus spelen

Wat is spelen?

In de meeste artikelen en boeken over spel wordt zelden een strikte definitie gegeven, omdat wat voor de ene persoon als spel wordt beschouwd, mogelijk niet hetzelfde geldt voor een ander. Een definitie die Johan Huizinga heeft aangeboden, vrij vertaald, luidt als volgt: “Spelen is een vrijwillige activiteit die volledig bewust buiten het ‘normale leven’ plaatsvindt, als zijnde ‘niet serieus’, maar tegelijkertijd de speler volledig en intens bezighoudt.” Spelen vindt vaak plaats binnen de afgebakende grenzen van tijd en ruimte, en volgens overeengekomen regels van de spelers. Het spel draagt bij aan de ontwikkeling van sociale interactie.

Kenmerken van spelen

De oprichter van The National Institute for Play, Dr. Stuart Brown, presenteerde in zijn boek “Play” zeven kenmerken van spelen om tijdens een presentatie aan ingenieurs een definitie van spelen te geven.

1

Onzichtbaar nut

Vaak wordt gedacht dat spelen nutteloos is, vanwege de veronderstelling dat het geen specifiek doel dient. In werkelijkheid echter, leren we juist door middel van spelen vaardigheden die in de toekomst van pas kunnen komen.

2

Vrijwillig

Echt spelen wordt niet door anderen opgelegd; het ontstaat uit eigen wil. Spelen voldoet aan een behoefte die niet fysiek bestaat.

3

Aanstekelijk

Spelen werkt aanstekelijk en wekt enthousiasme op. Wanneer je anderen ziet spelen, ontstaat de wens om mee te doen. Als iets je bevalt, ga je volledig op in het spel, en het is nauw verbonden met andere kenmerken die daarbij horen.

4

Zelfbewustzijn

Tijdens het spelen vergeten we vaak onze identiteit en locatie, waardoor we onszelf in andere situaties en rollen kunnen plaatsen. Tijdens het spel maken we ons niet bezorgd om andere aangelegenheden.

5

Tijd vliegt

We zijn volledig ondergedompeld in het spel, vergelijkbaar met verminderd zelfbewustzijn. Hierdoor zijn we ook minder bewust van de tijd en vergeten we deze soms volledig, of lijkt de tijd voorbij te vliegen tijdens het spelen.

6

Improvisatie

Tijdens het spelen hebben we de neiging om te improviseren. We zijn meer geneigd om dingen uit te proberen en te gokken op onverwachte successen. Regelmatig kunnen de regels veranderen en is het speelkader flexibel. Bovendien voegen we vaak elementen toe die op het eerste gezicht misschien irrelevant lijken voor het spel.

7

Continue verlangen

We hebben een sterke drang om te blijven spelen, vergelijkbaar met hoe kinderen reageren wanneer ze midden in een spel zitten en worden geroepen om te komen eten.

Spelen met je hersenen

De kracht van spelen

Spelen wordt vaak ten onrechte geassocieerd met kinderen, terwijl het belangrijk is voor mensen van alle leeftijden. Zelfs dieren spelen. Spelen biedt de gelegenheid om vaardigheden te ontwikkelen zonder de angst voor gevaren, vaardigheden die later van pas kunnen komen. Door te spelen vormen onze hersenen zich, vergroten we ons inlevingsvermogen en stimuleren we onze geest. Het staat lijnrecht tegenover verveling.

Waarom echter stoppen we met spelen naarmate we ouder worden? Voor mensen kan het creëren van dergelijke simulaties juist het meest waardevolle aspect van spel zijn. Tijdens het spelen kunnen we situaties voorstellen en ervaren die nieuw voor ons zijn en waarvan we kunnen leren. We kunnen mogelijkheden scheppen die nog niet bestaan, maar wel in de toekomst kunnen ontstaan. Door te spelen leggen we nieuwe cognitieve verbanden die hun weg vinden naar ons dagelijks leven. We kunnen lessen leren en vaardigheden ontwikkelen zonder direct risico te lopen.

Spelen met LEGO®

Spelen met LEGO®

Met LEGO® kun je werkelijk alles creëren. Voeg daar meer dan 90 jaar aan ervaring in hoogwaardig spelen aan toe, aangezien dat de letterlijke betekenis van LEGO® is in het Deens. Bovendien heeft LEGO® aantrekkelijke sets ontwikkeld voor educatieve doeleinden, evenals sets die specifiek zijn ontworpen voor serieuze toepassingen binnen de zakelijke wereld. Onder de noemer LEGO® Education worden producten aangeboden voor het onderwijs, waarbij leren zowel plezierig als doelgericht wordt. Een befaamde methode binnen dit aanbod is LEGO® SERIOUS PLAY®, waarmee vraagstukken in elke context visueel worden gemaakt en op een boeiende manier worden opgelost.

Contact opnemen

Nieuwsgierig?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor vrijblijvend advies of om meer informatie te verkrijgen over de beschikbare opties. We staan klaar om u verder te helpen.

Quotes

“Spelen is een bezigheid die men niet ernstig genoeg kan nemen.”​

Jacques-Yves Cousteau

"Je ontdekt meer over een persoon in een uur spel dan in één jaar conversatie."

Plato

"We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen."

George Bernard Shaw

"Creativiteit is intelligentie dat aan het spelen is." "Spelen is de puurste vorm van onderzoek."

Albert Einstein

“Het is een teken van een ontwikkelde geest om met een gedachte te kunnen spelen zonder die te accepteren.”

Aristoteles

Bron: Google – LEGO Foundation – National Institute for Play – ‘Play’ geschreven door Stuart Brown, M.D. en ‘Homo Ludens’ geschreven door Johan Huizinga.

nl_NLNL