De kracht van spelen

De oprichter van The National Institute for Play, Dr. Stuart Brown, presenteerde in zijn boek “Play” zeven kenmerken van spelen om tijdens een presentatie aan ingenieurs een definitie van spelen te geven.

Onzichtbaar nut

Vaak wordt gedacht dat spelen nutteloos is, vanwege de veronderstelling dat het geen specifiek doel dient. In werkelijkheid echter, leren we juist door middel van spelen vaardigheden die in de toekomst van pas kunnen komen.

Vrijwillig

Echt spelen wordt niet door anderen opgelegd; het ontstaat uit eigen wil. Spelen voldoet aan een behoefte die niet fysiek bestaat.

Aanstekelijk

Spelen werkt aanstekelijk en wekt enthousiasme op. Wanneer je anderen ziet spelen, ontstaat de wens om mee te doen. Als iets je bevalt, ga je volledig op in het spel, en het is nauw verbonden met andere kenmerken die daarbij horen.

Zelfbewustzijn

Tijdens het spelen vergeten we vaak onze identiteit en locatie, waardoor we onszelf in andere situaties en rollen kunnen plaatsen. Tijdens het spel maken we ons niet bezorgd om andere aangelegenheden.

Tijd vliegt

We zijn volledig ondergedompeld in het spel, vergelijkbaar met verminderd zelfbewustzijn. Hierdoor zijn we ook minder bewust van de tijd en vergeten we deze soms volledig, of lijkt de tijd voorbij te vliegen tijdens het spelen.

Improvisatie

Tijdens het spelen hebben we de neiging om te improviseren. We zijn meer geneigd om dingen uit te proberen en te gokken op onverwachte successen. Regelmatig kunnen de regels veranderen en is het speelkader flexibel. Bovendien voegen we vaak elementen toe die op het eerste gezicht misschien irrelevant lijken voor het spel.

Continue verlangen

We hebben een sterke drang om te blijven spelen, vergelijkbaar met hoe kinderen reageren wanneer ze midden in een spel zitten en worden geroepen om te komen eten.

Wat is spelen?

In de meeste artikelen en boeken over spel wordt zelden een strikte definitie gegeven, omdat wat voor de ene persoon als spel wordt beschouwd, mogelijk niet hetzelfde geldt voor een ander. Een definitie die Johan Huizinga heeft aangeboden, vrij vertaald, luidt als volgt: “Spelen is een vrijwillige activiteit die volledig bewust buiten het ‘normale leven’ plaatsvindt, als zijnde ‘niet serieus’, maar tegelijkertijd de speler volledig en intens bezighoudt.” Spelen vindt vaak plaats binnen de afgebakende grenzen van tijd en ruimte, en volgens overeengekomen regels van de spelers. Het spel draagt bij aan de ontwikkeling van sociale interactie.

De kracht van spelen

Spelen, vaak onterecht gezien als iets voor kinderen, is cruciaal voor alle leeftijden en zelfs dieren spelen. Het biedt een veilige omgeving om vaardigheden te ontwikkelen, onze hersenen te vormen, en verveling tegen te gaan. Waarom stoppen velen dan met spelen als ze ouder worden? Spel laat ons nieuwe situaties ervaren, leert ons over mogelijke toekomsten, en bevordert cognitieve groei die ons dagelijks leven verrijkt, alles zonder direct risico.

Spelen met LEGO®

Met LEGO® kun je alles bouwen, ondersteund door ruim 90 jaar expertise in kwalitatief hoogstaand spelen. LEGO® heeft sets voor zowel educatie als zakelijke toepassingen, waaronder LEGO® Education en LEGO® SERIOUS PLAY®. Deze methodes maken leren leuk en doelgericht, en zetten complexe vraagstukken om in visuele, boeiende oplossingen.

Wat er wordt gezegd over spelen…

Jacques-Yves Cousteau

Ontdekkingsreiziger

“Spelen is een bezigheid die men niet ernstig genoeg kan nemen.”​

Plato

Filosoof en schrijver

“Je ontdekt meer over een persoon in een uur spel dan in één jaar conversatie.”

Plato

Filosoof en schrijver

“Je ontdekt meer over een persoon in een uur spel dan in één jaar conversatie.”

George Bernard Shaw

Toneelschrijver

“We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen.”

nl_NL