Onder schooltijd

Programmeren als onderdeel van het lesprogramma

In een maatschappij waarin computers centraal staan, is het mooi dat leerlingen – naast rekenen, taal en aardrijkskunde – op de basisschool ook een programmeertaal kunnen leren. In de toekomst is het waarschijnlijk net zo belangrijk om te kunnen programmeren als om goed Engels te kunnen spreken. De vaardigheden die daarbij nodig zijn helpen inzicht te krijgen in de ‘achterkant’ van de apparaten die we dagelijks gebruiken. Leren programmeren is dus niet per definitie bedoeld om kinderen op te leiden tot programmeur, maar om ze vaardigheden te leren waarvan ze later in elk beroep profijt hebben.

LEGO WeDo

Voor kinderen uit de middenbouw zijn er workshops met LEGO Education WeDo. Ze maken kennis met de eerste beginselen van techniek, programmeren en robotica in de breedste zin. Via leuke kleine bouwwerkjes leren de kinderen in tweetallen, stapsgewijs de motor, de bewegings- en kantelsensor kennen en hoe je deze zijn te programmeren. Daarna zijn er alledaagse wetenschappelijke en technologische projecten waar kinderen via onderzoek, techniek en programmeren hun ideeën tot leven laten komen. Zo bouwen de kinderen aan hun zelfvertrouwen door vragen te leren stellen, kritisch te denken, problemen te definiëren en hun eigen oplossingen te ontwerpen.

LEGO Mindstorms (bovenbouw)

Voor kinderen vanaf uit de bovenbouw jaar heeft Bouwgabbers workshops met de EV3 trainingsrobot van LEGO Education. In tweetallen leren ze de beginselen van techniek, programmeren en robotica in de breedste zin.
Stap voor stap gaan de kinderen het LEGO Education Mindstorms programma af. Zo leren ze de trainingsrobot met alle verschillende sensoren en motoren besturen door programma’s na te programmeren en deze zelf weer aan te passen.
Leer de mogelijkheden kennen van de ultrasone-, kleuren, tast en gyro-sensoren i.c.m. verschillende motoren en hoe deze te programmeren zijn via de app op de iPad. En daarna kan er in de diepte gedoken worden door bijvoorbeeld te werken met variabelen. De mogelijkheden zijn eindeloos, zo ook de creaties. Een te programmeren olifant, groot genoeg?

Praktisch

Kinderen die (begrijpend) kunnen lezen, werken in een team van twee samen met één iPad en één set LEGO Education WeDo 2.0 of Mindstorms.

Max. 26 kinderen

Middenbouw of bovenbouw
Kinderen werken in tweetallen
Workshop duurt 60 minuten
Onder schooltijd
Er is een leerkracht aanwezig
iPads of Chromebooks zijn op school aanwezig

Kosten

Wij werken in reeksen van 5 tot 10 workshops.
De kosten per workshop zijn €112,50 excl. BTW en reiskosten (vanaf Bouwgabbers Amsterdam).

Wij bieden een korting aan scholen als er voor meerdere groepen op dezelfde dag workshops worden afgenomen.
Mail hallo@bouwgabbers.nl voor de voorwaarden.

Competenties

Creativiteit * leren samenwerken * oog-hand-coördinatie * probleem- en kritisch oplossend denken * onderzoekend leren * technische kennis, algoritmisch denken * programmeren * computable thinking.

First LEGO League (Jr)

Een challenge waar kinderen aan 21eeuwse vaardigheden werken, zoals programmeren, presenteren en samenwerken. In een team van maximaal vier kinderen maken ze een creatie en een poster, beide aansluitend op het thema. Lees hier meer over de FIRST LEGO LEAGUE.