Programmeren op school

In een maatschappij waarin computers centraal staan, is het mooi dat leerlingen – naast rekenen, taal en aardrijkskunde – op de basisschool ook een programmeertaal kunnen leren. In de toekomst is het waarschijnlijk net zo belangrijk om te kunnen programmeren als om goed Engels te kunnen spreken. De vaardigheden die daarbij nodig zijn helpen inzicht te krijgen in de ‘achterkant’ van de apparaten die we dagelijks gebruiken. Leren programmeren is dus niet per definitie bedoeld om kinderen op te leiden tot programmeur, maar om ze vaardigheden te leren waarvan ze later in elk beroep profijt hebben.

Nationaal Programma Onderwijs

Komend schooljaar is er extra subsidie beschikbaar voor het onderwijs. Het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) is een steunprogramma in verband met de coronacrisis voor het funderend onderwijs (basisonderwijs en voortgezet onderwijs), het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs. Dit om de huidige generatie kinderen alle kansen te geven op volwaardig onderwijs dat aansluit op de toekomst. Daarnaast biedt het programma ook de benodigde ondersteuning voor leerkrachten en andere medewerkers oa om de druk die ontstaan is door het lerarentekort en de crisis te verlagen en daar ondersteuning geboden kan worden waar nodig en deze mogelijk is.
 
Vanuit het NPO kan uw school niet alleen (gedeeltelijk) lessen van Bouwgabbers financieren maar daarnaast ook de aankoop van eventuele benodigde materialen voor deze lessen. Hier vindt u verdere informatie over de inzet van het NPO en enkele voorbeelden per deelgebied.

LEGO WeDO (middenbouw)

Voor leerlingen uit de middenbouw zijn er workshops met LEGO Education WeDo. Ze maken kennis met de eerste beginselen van techniek, programmeren en robotica in de breedste zin. Via leuke kleine bouwwerkjes leren de leerlingen in tweetallen, stapsgewijs de motor, de bewegings- en kantelsensor kennen en hoe je deze programmeert. Daarna zijn er alledaagse wetenschappelijke en technologische projecten waar leerlingen via onderzoek, techniek en programmeren hun ideeën tot leven laten komen. Zo bouwen de leerlingen aan hun zelfvertrouwen, leren ze kritisch denken, problemen te definiëren en hun eigen oplossingen te ontwerpen en te programmeren.

Onderzoekend leren, bouwen en programmeren met LEGO en een op Scratch gebaseerde programmeertaal. Leer kinderen kritisch denken aan de hand van complexe, boeiende en relevante STEAM uitdagingen.

SPIKE PRIME bestaat uit de bekende gekleurde LEGO-stenen en kindvriendelijke hardware. Scratch is een programmeertaal die al op veel scholen gebruikt wordt en werkt op basis van slepen en neerzetten. Door deze combinatie worden leerlingen uitgedaagd tot leren en kritisch nadenken om complexe problemen op te lossen, ongeacht hun onderwijsniveau. Start met eenvoudige instapprojecten, natuurlijk volledig STEAM, en ga verder… zo ver als je eigen beperking gaat… en nog verder.

LEGO Mindstorms (bovenbouw en VO)

Voor leerlingen vanaf groep 8 (PO) heeft Bouwgabbers workshops met de EV3 trainingsrobot van LEGO Education. In tweetallen leren ze de beginselen van techniek, programmeren en robotica in de breedste zin.

Stap voor stap gaan de leerlingen het LEGO Education Mindstorms programma af. Zo leren ze de trainingsrobot met verschillende sensoren (ultrasone-, kleuren-, tast- en gyro-sensor) en verschillende motoren te besturen door programma’s na te programmeren en deze zelf weer aan te passen via de app op de iPad of computer. De mogelijkheden zijn eindeloos, zo ook de creaties. Is een te programmeren olifant groot genoeg?

Bouwen aan het curriculum

Praktische informatie

Kinderen werken in tweetallen met één iPad en één set LEGO Education WeDo 2.0, SPIKE PRIME of Mindstorms. 

* Lessen voor hele groepen
* Voor elk niveau een andere LEGO set
* 60 tot 90 minuten per les
* Onder schooltijd
* iPads of Chromebooks aanwezig op school

Klik hier voor het aanvragen van een offerte.

Scholen waar we actief zijn (geweest)

7e Montessorischool – Amsterdam
Bos en Duin school – Bloemendaal
De Bloeiwijzer – Amstelveen
Viertaal – Amsterdam
Hogelant College – Amsterdam
Vinckhuijsenschool – West Grafdijk
El Amien – Amsterdam
Al Wafa – Amsterdam
Beatrixschool – Haarlem
De Wielewaal – Amsterdam
Eerste Openluchtschool – Amsterdam
De Apolloschool – Amsterdam
De Ster – Amsterdam
De Verwondering – Monnickendam
Vlaamse Reus – Amsterdam
De Ontplooiing – Amsterdam
Huibersschool – Amsterdam
Piet Mondriaanschool – Abcoude
School of Understanding – Amstelveen