Programmeren op school

In een maatschappij waarin computers centraal staan, is het mooi dat leerlingen – naast rekenen, taal en aardrijkskunde – op de basisschool ook een programmeertaal kunnen leren. In de toekomst is het waarschijnlijk net zo belangrijk om te kunnen programmeren als om goed Engels te kunnen spreken. De vaardigheden die daarbij nodig zijn helpen inzicht te krijgen in de ‘achterkant’ van de apparaten die we dagelijks gebruiken. Leren programmeren is dus niet per definitie bedoeld om kinderen op te leiden tot programmeur, maar om ze vaardigheden te leren waarvan ze later in elk beroep profijt hebben.

Basisschool – middenbouw

Voor leerlingen uit de middenbouw zijn er workshops met LEGO Education WeDo. Ze maken kennis met de eerste beginselen van techniek, programmeren en robotica in de breedste zin. Via leuke kleine bouwwerkjes leren de leerlingen in tweetallen, stapsgewijs de motor, de bewegings- en kantelsensor kennen en hoe je deze programmeert. Daarna zijn er alledaagse wetenschappelijke en technologische projecten waar leerlingen via onderzoek, techniek en programmeren hun ideeën tot leven laten komen. Zo bouwen de leerlingen aan hun zelfvertrouwen, leren ze kritisch denken, problemen te definiëren en hun eigen oplossingen te ontwerpen en te programmeren.

Basisschool – bovenbouw

Onderzoekend leren, bouwen en programmeren met LEGO en een op Scratch gebaseerde programmeertaal. Leer kinderen kritisch denken aan de hand van complexe, boeiende en relevante STEAM uitdagingen.

SPIKE PRIME bestaat uit de bekende gekleurde LEGO-stenen en kindvriendelijke hardware. Scratch is een programmeertaal die al op veel scholen gebruikt wordt en werkt op basis van slepen en neerzetten. Door deze combinatie worden leerlingen uitgedaagd tot leren en kritisch nadenken om complexe problemen op te lossen, ongeacht hun onderwijsniveau. Start met eenvoudige instapprojecten, natuurlijk volledig STEAM, en ga verder… zo ver als je eigen beperking gaat… en nog verder.

Voortgezet onderwijs

Voor leerlingen van het voortgezet onderwijs heeft Bouwgabbers workshops met de EV3 trainingsrobot van LEGO Education. In tweetallen leren ze de beginselen van techniek, programmeren en robotica in de breedste zin.

Stap voor stap gaan de leerlingen het LEGO Education Mindstorms programma af. Zo leren ze de trainingsrobot met verschillende sensoren (ultrasone-, kleuren-, tast- en gyro-sensor) en verschillende motoren te besturen door programma’s na te programmeren en deze zelf weer aan te passen via de app op de iPad of computer. De mogelijkheden zijn eindeloos, zo ook de creaties. Is een te programmeren olifant groot genoeg?

Nationaal Programma Onderwijs

Komend schooljaar is er extra subsidie beschikbaar voor het onderwijs. Het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) is een steunprogramma in verband met de coronacrisis voor het funderend onderwijs (basisonderwijs en voortgezet onderwijs), het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs. 
Vanuit het NPO kan uw school niet alleen (gedeeltelijk) lessen van Bouwgabbers financieren maar daarnaast ook de aankoop van eventuele benodigde materialen voor deze lessen. Hier vindt u verdere informatie over de inzet van het NPO en enkele voorbeelden per deelgebied.

Tarieven

De lessen van Bouwgabbers (wanneer deze worden ingezet als onderdeel van het lesprogramma*) kosten €70,- per uur.
Bijkomende kosten:
– reiskosten (indien van toepassing)
– parkeerkosten
– materiaalhuur (indien van toepassing)
– opstartkosten
* Vrijgesteld van BTW